LINDA ANDERSSON OM AKTIVITUS IFORM

Linda Andersson bestämde sig i december att hon skulle bli sitt starkaste jag i både kropp och knopp innan 50-årsdagen. Linda kände att hon som löpare och kvinna i sina bästa år behövde guidning och struktur i kost och träning för att optimera sitt välmående fysiskt och psykiskt samt bli en bättre löpare på köpet. Därför kontaktade hon Aktivitus och startade upp Iform. Så här beskriver Linda att resan genom Iform varit.

 

Vad var det som lockade med Aktivitus Iform?

Jag har aldrig tidigare gjort en sådan här hälsosatsning. Utan jag gick på gym, men kände mig vilsen och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Samma med kosten, jag visste vad som var nyttigt och onyttigt. Men hur mycket skulle jag äta och hur ofta för att få ut bäst effekt? Jag hade helt enkelt dålig kunskap och kände att jag behövde hjälp med struktur och en tydlig plan för att det skulle leda till en vana.

 

Hur ser din träningsbakgrund ut?

Min träningsbakgrund är ”bara” löpning senaste 13 åren som startades upp i samband med en skilsmässa. Har även testat gym ett flertal gånger men tröttnade jämt för att jag inte hade något schema att gå efter eller visste hur jag skulle utföra övningarna. Jag kände mig osäker och det slutade alltid med att jag gick bort till löpbandet och sprang. Där kände jag mig hemma.

 

Vad har du för favoritträningspass? Och vad drömmer du om träningsmässigt?

Mitt favoritträningspass är långdistanslöpning. Drömmen eller målet med träningen är att bli stark och hållbar. Och att kunna ta mig an extrema lopp som ex. 100 km ultra trail. Mitt distansrekord är 60 km trail (Öst60).

 

Vad hade du för mål med Iform och hur tänker du att det ska hjälpa dig i din löpsatsning?

Jag startade upp Iform 6 månader före min 50-årsdag med målet att bli mitt starkaste jag i både kropp och knopp innan 50. Sedan ville jag bygga en långsiktig hållbar stark kropp med rätt bränsle som jag tror hjälper mig att må bättre men även springa längre och snabbare.

 

Hur upplevde du kostupplägget och recepten?

Lite utmaning första två veckorna med kosten. Blev trött och energilös men det var troligen bara kroppen som skulle ställa om sig för sen blev jag pigg med massor av energi. Kosten var enkel men varierad. Inga krångliga recept, utan ett kostschema som ändå gav utrymme till lite godis eller ett glas vin till helgen i de fria kalorierna. Och jag har äntligen förstått hur viktigt protein är.

 

Hur upplevde du träningen?

Under Iform hade jag dagliga promenader mixat med löpning och 4 styrkepass i veckan. Det mest utmanande i början var nog tiden. Jag fick börja tänka om lite för att få in all rörelse och träning, men vill man så kan man!

Jag gick en omväg varje dag till jobbet för att få in promenaderna och jag gick upp tidigare för att gå till gymmet innan jobbet. Jag valde att gå och lägga mig tidigare istället för att ligga på soffan. Helt plötsligt rullade allt på och jag hade skapat mig nya rutiner som kändes riktigt bra.

Det var riktigt kul att ha ett träningsschema och följa. Allt känns så mkt enklare på något sätt och väldigt bra att kunna flytta pass till en annan dag om något kommer emellan. Med rätt kost och mycket rörelse fick jag en helt annan ork. Trots tidiga morgnar och många steg så sover jag mycket bättre nu.

 

Hur upplevde du stödet från Aktivitus och omgivningen under Iform?

Stödet från Aktivitus har var helt fantastiskt! Täta uppföljningar på telefon och jag kunde alltid maila om jag undrade något eller om något inte kändes bra så justerades det. Allt kändes kontrollerat och bra.

Familj och vänner var förstående och jag lärde mig en sak med denna resa att ibland måste man ”säga nej till andra för att säga ja till sig själv”. När jag bestämde mig för att säga ja till mig själv så kom också en helt annan tro på mig själv. Att få känna sig stark är en häftig känsla och att det går att bygga muskler även om man är 50 år.

 

Vill du dela med dig av resultatet i siffror?

Absolut, mina ingångsvärden var:
Vikt: 61,8 kg
Fettvikt: 15,7 kg
Fettfri massa: 46,1 kg
Kroppsfett: 25,4%

Och efter 6 veckor hade jag uppnått det här:
Vikt: 58,3 kg
Fettvikt: 11,4 kg
Fettfri massa: 46,9 kg
Kroppsfett: 19,5%

Viktnedgång var inte det direkta målet utan omfördelning mellan fett och muskler. Hälsan har jag mer eller mindre alltid tänkt på men nu fick jag en helt annan inblick i min egen hälsa och mina värden. Jag fick verkligen svart på vitt hur min kropp mår. Jätteintressant med hälsoparametrarna där även blodfetter, glukos, blodtryck, HB-värde och konditionstest ingick.

 

 

Hur är din känsla nu när du fyllt 50 år och är klar med Iform?

Bästa investeringen jag har gjort! Jag har fått ett helt annat tänk. Det är som att få ett facit till sin egen kropp. Jag känner mig starkare, gladare och piggare. Känner en glädje i att gå till gymmet och jag sover bättre. Dessutom har jag äntligen förstått hur viktig kosten är överlag och speciellt för träningen. Jag har mycket mer energi – rätt kost med träning blir som raketbränsle!

 

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på Iform?

Tveka inte – gör det! Det finns tid om man prioriterar rätt och planerar. Ett tips är att planera dagarna med träning och promenader samt att matlådor är A och O. Det underlättar så mycket att förbereda och bara öppna kylskåpet på morgonen och ta sina matlådor med till jobbet. Jag la ner allt i en påse som skulle med, så smidigt. Iform är den bästa investeringen man kan göra till sig själv. Jag har ett helt annat tänk nu och jag kommer bära detta tänket med mig för alltid. Jag vill alltid må så här bra som jag gör nu.

Efter Iform satsar Linda vidare i sin löpning med Helsingborg Marathon som nästa mål, där hon coachas av Therese Nordström genom Aktivitus Membership Premium tjänst. Vi önskar Linda lycka till med sommarens träning och loppet som går den 7 september!

 

Screenshot

X